Utvandring fra Drammen

Foto: Anders Beer Wilse/Norsk Folkemuseum

Familiemedlemmene som utvandret fra Drammen var alle i familien til mine tippoldeforeldre Nils Petter Nilsen og Berthe Larsdatter. Nils Petter var født og oppvokst i Modum hvor faren var verksarbeider ved Blåfargeverket. Han var snekker og jobbet fra begynnelsen av 1870 ved jernbanen. Berthe var fra Lier. Nils Petter og Berthe giftet seg i 1865 og fikk 8 barn. En, Knud Wilhelm døde av tuberkulose 18 år gammel. 3 av dem ble boende i Drammen. Disse var:

 1. Min oldemor Jenny Mathilde. Hun var gift med Paul Gustav Paulsen og hadde 11 barn.
 2. Karen Marie som giftet seg i 1888 med Hans August Brekke og fikk 8 barn.
 3. Johan Alexander som var gift med Agnes Marie. De fikkk så langt jeg har funnet ut 4 barn hvorav 2 døde som barn.

De øvrige 4 emigrerte til Amerika. Jeg har også tatt med en kusine av Jenny Mathilde på morssiden som het Anna Lovise og en fetter på farssiden som het Lauritz.
De som utvandret var:

 1. Nils Bernhard, født 1866, Gift med Susanne
  Nils er ved folketellingen i 1885 bosatt hos foreldrene og arbeider som filer ved jernbanen. Han emigrerer i 1891. Konen Susanne emigrerer samme år, men jeg har ikke funnet når de ble gift og om det var i Norge eller i Amerika. De er tilbake i Norge i 1898. Da er de registrert i passasjerlisten på vei fra Liverpool til Amerika på skipet Teutonic. Sammen med de reiser Nils yngre søsken Henriette Magrete og Jens Lauritz. Nils er også på passasjer liste på Majestic i 1904. Også denne gangen har han reist via Liverpool. I 1906 er både Susanne og Nils på listene. Denne gangen på C.F Tietgen som har gått fra Christiania via Kristiansand. Broren Jens Lauritz er også på skipet sammen med sin kone Ragnhild. De er på en liste over passasjerer som har reist via Kristiansand mens Nils og Susanne er på liste over passasjerer fra Christiania. På denne listen er de oppgitt som US Citizen. Noe som innebærer at de er blitt amerikanske statsborgere. Ved de amerikanske folketellingene i 1910 og 1940 er de bosatt i Dovre, Barron County i Wisconsin hvor de driver en gård. Sammen med de i 1910 bor 3 barn med etternavn Jørgensen. De er oppgitt som nevøer og niese. I originalskjemaet er det skrevet på at de er barn av konens bror. Det ene av barna, Bjarne, bor fortsatt på samme sted i 1940. Nå med kone og 2 barn. Men de har sannsynligvis bodd i Chicago en god stund. Ved reisene i 1891 og 1898 er Chicago oppgitt dom destinasjon og for alle barne i folketellingen i 1910 er fødested oppgitt som Illinois.
 2. Henriette Magrete, født 1871.
  Henriette Magrete emigrerte i 1898. Da reiste hun via Liverpool og videre derfra med skipet Teutonic. Hun reiste sammen med brødrene Jens Lauritz og Nils Bernard samt Nils sin kone Susanne. Ved folketellingen i 1900 er hun bosatt i Chicago og arbeider som tjenestepike hos familien Egan. Hun er sannsynligvis hjemme i Norge i 1901. Da er hun fadder ved dåpen til Signe Margrethe som er datteren til søsteren Jenny Mathilde og Paul Gustav Paulsen. Det er den siste dokumenterte oppføring jeg har funnet. Men, etter hva vi tror flyttet hun tilbake til Drammen da hun ble eldre med tanke på å tilbringe alderdommen der. Men hun fant seg ikke til rette og dro tilbake igjen til Amerika. Far forteller at hans bestemor Jenny Mathilde gråt veldig da hun dro fordi hun viste at det var siste gang hun så søsteren.
 3. Jens Lauritz, født 1878. Gift med Ragnhild
  Jens Lauritz emigrerte i 1898. Han reiste via Liverpool og videre derfra med skipet Teutonic. Jens Lauritz slår seg ned i Chicago hvor han i 1906 gifter seg med en annen norsk immigrant ved navn Ragnhild. Oppgitt bosted da er i Cook County. De flytter senere til Villa Park, York Township i DuPont County. Også dette i Chicago. De får en sønn i 1907 og en i 1910. Begge sønnene bor hjemme ved folketellingen i 1935 men er flyttet ut i 1940. Jens Lauritz blir amerikansk statsborger i 1920. Han jobber som maskinarbeider og senere som verktøymaker. Eneste dokumenterte reise hjem er høsten 1906 hvor han og Ragnhild reiser med skipet C.F Tietgen, det samme som broren Nils og hans kone Susanne. Reisen kan ha sammenheng med at de er nygifte og også med at moren døde i mai dette året.
  Barn:

  1. Jens f 1907
  2. Norman Orlando f 1910
 4. Petter Georg, født 1882.
  Ved den norske folketellingen i 1900 bodde Petter Georg hos foreldrene og arbeidet ved en armaturfabrikk. Han emigrerte i 1903. Han dro da fra Christiania med skipet Hellig Olav og ankom Ellis Island 18 mai. I 1909 er han tilbake i Norge på besøk. På listen over emigranter fra Christiania reiser han tilbake til Amerika den 28. januar 1910 med skipet United States. Han er oppført som ugift og reisemålet er Chicago, hvor han sannsynligvis bor. Yrket er mekanisk arbeider. I feltet formål med reisen står det at han har vært hjemme på besøk siden 14. desember 1909. Prisen på reisen er kr 219,- noe som tilsvarer ca kr 13 900 i dag. Ved ankomst Ellis Island er han registrert under navnet Georg Green. Jeg har ikke funnet flere oppføringer om han foreløpig.
 5. Anna Lovise, født 1877.
  Anna Lovise var kusine til Jenny Mathilde. Hun var datter av Marte Larsdatter (søster til Jenny Mathildes mor Berthe) og Christen Nilsen. De var bosatt på Grønland i Drammen. Anna ble i 1899 gift med Carl August Hauge. Hun står da oppført med bosted Christiania. Etter giftermålet flytter de til Hønefoss hvor Carl ved folketellingen i 1901 er «Chef ved manufacturforretning». De får 3 barn mens de bor i Hønefoss. Carl er oppført som kjøpmann i kirkebøkene ved fødslene. Sannsynligvis i 1906 flytter de til Drammen. De får en datter høsten 1906 og ved dåpen er de oppført med bosted på Grønland hvor for øvrig Anna sine foreldre og bror Nils Bernhard også bor. Carl reiser til Amerika i 1907. I 1909 kommer ha tilbake og henter Anna og barna. De reiser den 20. mars 1909 med skipet Oslo. Turen kostet kr 818,-, noe som tilsvarer ca kr 52 000,- i dagens kroneverdi. Ved folketellingene i 1930 og 1940 er de bosatt i St Paul, Minnesota og de har fått ytterligere 3 barn.
 6. Lauritz Hansen Skarpsno, født 1885.
  Lauritz er fetter til Jenny Mathilde. Han var sønn av Andrea Nilsdatter (søster til Jenny Mathilde sin far Nils Petter.) og Hans Kornelliussen Skarpsno. De bodde på Haugfoss i Modum. Lauritz emigrerte 17 år gammel i 1903. Han slo seg ned i North Dakota. I Amerika bukte han fornavnet Lois. Han livnærte seg som bonde og døde i 1947. Han ble gift og fikk flere barn.

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *