Vinterberetninger 1955-56

Perioden 23/11 til 12/12 1955

Umanak 23/11 – 55.
I dag forlod årets sidste ordinære skib Umanak. Skibet ankom kl 14.30 og blev liggende udenfor havnen hvor den lossede en halv snes tons varer samt nogle få sække post. Allerede kl 16.30 tudede det farvel derude fra mørket, tre lange hyl lød ved vedmodige fordi vi vidste at der nu ville gå 6 eller måske 7 måneder før vi igjen skulle se et rigtigt skib.
Så er vintertiden altså begyndt, endnu er vandet åbent, men der vil neppe gå mange uger før alt er islagt. Vi har dog ikke helt mistet forbindelsen med omverdenen. Den lille motorskonnert Blåhval er her stadig, dog er det ikke mange dage før det også vender næsen mod syd. Jeg vil sende et par breve med, jeg håber at de må nå Danmark før nytår.
Ganskevist ved jeg ikke om der er nogen forbindelse fra Egedesminde, en lille chanse er der, og her gælder det om at udnytte enhver mulighed. Jeg fik i dag et brev fra Inga med et billede af lille Tor, han ser ud til at blive stor. Ialtfald er han godt ved magt, han ligner vist sin mor da hun var på samme alder. Også hjemmefra fik jeg brev, der var også et billede med, det var et parti her fra Umanak som mor havde fået forstørret og indrammet og nu sendte mig som en lidt forsinket fødselsdagsgave.

25.11.
”Blåhval” ligger her stadig. Vejret har i de sidste to dage været så dårligt at det været umuligt at sejle. Det er den kolde bidende nordenvind som driller os. I går aftes og natten med var det en forrygende snestorm. Temperaturen er gået ned på -13 og endda i aftes blæser det med uformindsket styrke og selv om det nu er næsten klar vejr lover meteorologerne fortsat stiv nordlig kuling. Deres spådomme har dog slået fejl så ofte, så måske vi får roligere vejr i morgen. Jeg håber det for det er temmelig koldt med den blæst. Desuden skal vejret gerne blive sådan at sejlads igen bliver mulig, det er snart på tide at få udstederne forsynet for vinteren. Isen kan komme når som helst og så er det ikke nogen let opgave at få de ret store forsyninger frem. Sidste år nåede vi at blive færdige, og vi når det nok også i år.

27.11.
Søndag igen, og endda den første søndag i advendt. Det betyder at det nu kun er 4 uger til jul. Og det bedste af det hele at det kun er godt 3 ½ ge til solhverv. Kulden fortsatte selv om vinden er taget en del af. Noget særligt er der ikke sket de sidste to dage, alt går sin vante gang, og det er vel også bedst sådan. Jeg har erhvervet mig et nyt billede til min stue, og jeg har besluttet mig til at købe endnu en til den 1. dec. I det hele taget begynder jeg at få alt indrettet om jeg synes det er bedst og mest hyggeligt. Det gælder jo om at udnytte efterårstiden til den slags, for når den rigtige vinter sætter ind med is og slædeføre bliver det ikke meget tid til at gå å pudsle hjemme. I allfald håber jeg at få hver søndag besat i de første 4 måneder af det nye år.
Jeg er lige færdig med at læse en bog den hed ”The Land That God Gave Cain” og den handlede om en rejse langs floderne i Labrador. Den var velskreven og meget spændende. Nu skal jeg i gang med at læse ”The geographical Magasin” og ”Stories of California” Jo læsning har jeg nok af og der er endnu mange bøge på bibloteket som jeg ikke har læst. Nu bliver det opprettet en læseklub også, men jeg vil ikke være med i den, for det er ablid så meget vrøvl og sladder i den forening.
I stedet har jeg købt 3 nye bøger og jeg er nu ved at have en hel pæn lille samling, d.v.s der er vis ikke noget særligt værdifuldt i den, men det er da bøger som kan læses. Hvis jeg bliver ked av dem kan jeg altid skænke dem til bogsamlingerne så er der andre som kan få godt av dem senere.

29/11.
I aftes er det måneskin og fint klar vejr. Der blæser en svag vind fra syd-øst og det fryse – 16-. Hele natten sneede det, så jorden er nu dækket af et 10-15 cm tykt lag løs puddersne.
I morges blæste det en overgang kraftig fra syd-øst, tunge skyer for her over himlen. Mod syd-øst var himlen glødende rød d.v.s. kun en lille tynd strimmel nede ved horisonten var synlig. Op ad dagen blev det mere stille og i middags var det så lyst at vi kunne se at læse uden lys.
Kl 15.30 stod månen op, den er fuld igen, og da det allerede på dette tidspunkt var mørk kunne vi glæde os ved dens kolde lys som blev kastet tilbage af den fine hvide sne som ligger og dækker alle de ting som ellers ikke bidrager til byens forskønnelse.

9/12 – 55.
I dag fik jeg meddelelse om at bedstefar var død. Telegrammet kom om aftenen kl 18, men allerede om middagen kl 12 syntes jeg at jeg vidste det ville komme. Hvorfor ved jeg ikke, men det var som det faldt mig ind at nu havde bedstefar forladt denne verden. Jeg ville gerne have set ham endnu engang men det skulle altså ikke være sådan. Jeg skule vel sørge nu, men det gør jeg egentlig ikke. Bedstefar har det sikkert bedre nu end mens han levede. Hans sygdom de sidste år har nok været en tung byrde for ham. Efter et langt liv med godt helbred føltes det sikkert tungt at være bunden til stol og seng.
Jeg har kun gode minder om bedstefar, jeg husker ham som den raske gamle mand med et lunt glimt i øjet, og jer ser ham for mig siddende i en stol med sin uundværlige pibe i munden glad og tilfreds. Jeg holdt af ham og jeg beundrede ham for hans raskhed både i legemlig og åndelig forstand. Han var hvad jeg forstår med en mand av ære. Nu skal jeg ikke mere tale med ham, men mindet om ham vil jeg altid have, og jeg vil altid kunne være stolt af at sige, at han var min bedstefar. I taknemlig for hvad han har vært for mig vil jeg ære hans minde.

10/12.
I dag har jeg sendt telegram til far og mor, og en lille hilsen til moster Anine. Jeg tænker meget på hende, hun er trods alt den som stod bedstefar nærmest, og det bliver vel lidt tomt og trist at være helt alene.

11.12.
Tredie søndag i advendt, ja tiden løber afsted. I butikken er juletravel heden begyndt, men arbejdet går godt. Jeg kan mærke at mine folk er bleven dygtigere siden sidste år. De arbejder bedre og de holder meget bedre orden trods travelheden. Vi har mange varer i år, mange flere end sidste år. Der er mange fine ting og der er mange ting som er ret billige og dog nyttige. Salget av spiritus er lig med ned i disse dage, alle pengene går til metervare, juletræspynt og legetøj. Bare det ville blive ved med at være andre ting som kom foran øl og vin. Det er meget morsommere at sælge noget til folk som man ved de vil få både glæde og gavn af. Det er også sjovere at sælge når der er nok at sælge af end når der næsten ingenting er. De mange varer vil dog nok volde os en del kval når vi om 14 dage skal have optælling. Nå det er vel altid sådan at selv den mest skinnende medallie også har en bagside.

12/12.
Så har jeg håndværkere igen, de har gået og rodet hele dagen, men endnu har de ikke fåret begyndt på det som de skulle lave. I morgen får de nok begyndt, og hvis jeg er meget heldig bliver jeg av med dem onsdag eller torsdag. Den danske maler som var her i sommer skulle have lavet arbejdet, men han fik ikke tid. Han sagde imidlertid at det kunne gøres på 4-5 timer og at det skulle gøres på denne tid hvis han skulle holde en dagløn ved det. De to som nu er i gang får imidlertid månedsløn, derfor tager det så lang tid. Det hele drejer sig kun om at sætte papir på et loft 4 x 3 m. Ak ja, – og det skal tage 3 dage. Det er da godt at tiden ikke er så kostbar her.
I dag begyndte det at fryse is på fjorden. Flere steder ligger der store flager af nyis, så måske vi skal have is til jul. Det er egentlig ikke så koldt, kun + 13° og det er 5° mere eller mindre, d.v.s det er fem grader varmere end i Danmark. Nå vi har også lidt sommer tilgode, det er nok det vi får nu

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *