Da familien fikk difteri

I 1937 ble alle i mors familie bortsett fra Bent syke av difteri. Mor (Inga) var da 8 år, Henning 10 år, Bent 9 år og Helga 6 år gammel. De var den eneste familien i Vinkel som ble rammet.

Mor hadde vært på ferie hos en annen familie. Da hun kom hjem var flere av de andre blitt syke og mor ble også syk. Sannsynligvis var mor smittet før hun dro på ferie, for barna i familien hun var hos ble syke og lagt inn på sykehus.

De hadde flere besøk av legen og bestefar, som ennå ikke var blitt syk, ville de skulle legges inn på sykehus. Legen ville ikke legge inn alle, men bare noen. Da sa bestefar at «de skal alle på sykehus for fanden!» Mor husket det godt fordi det var ytterst sjeldent at bestefar bannet.

Søstrene Helga og Inga Jæger
Helga (v) og Inga (h)

De ble kjørt til sykehuset i Viborg. Ambulansen måtte ta 2 turer. De 3 barna, Mor, Henning og Helga ble lagt på samme rom. Helga var veldig dårlig og det satt en sykepleier å våket over henne. På kvelden ble det stille fra sengen hennes. Henning reiste seg brått opp og spurte «hva hendte nå?». Sykepleieren sa det ikke var noe. Senere sa hun at hun skulle trille ut lillesøster så de fikk sove godt den natten. Morgenen etter kom hun inn igjen, gikk bort til Henning som var den eldste og sa «Dere vet lillesøster har vært veldig syk. I går kveld døde hun» Henning svarte «Det vet jeg godt».

Det ble sendt bud på bestefar. De ringte til en nabo som hadde telefon. Han måtte opp for å gi beskjeden og for å be bestefar dra til sykehuset. Men bestefar hadde nå også blitt syk og svarte at «om han skulle til sykehuset så ble det i en ambulanse. »

Da Helga ble begravet var de fremdeles innlagt og det var bare Bent som var tilstede. Han snakket aldri om begravelsen. Mor spurte han en gang om han hadde gått foran kisten til graven og fikk et kort svar, «Ja, hvem andre var der for å gjøre det.»

Mor tror Bestemor og bestefar aldri helt kom over Helga sin død.

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *