Brev 19 Juli 1958

Nugatsiak 19. juli 1958

Kære far og mor

Tak for brevene, de kommer lidt i spredt orden, det er ofte de nyere kommer først, så hvis man ikke ser på datoen, er det ikke alltid let at få nogen mening ut af det.

Jeg har travelt i denne tid, vi er i gang med at bygge fiskehus, og jeg har de to håndværker boende. Det er et par ældre fyre, og de er meget flinke. Jeg får også en ret god betaling for at have dem boende, idet der betales 15 kr pr dag pr mand. Det lyder af meget, men jeg er nu ikke sikkerpå, at der bliver noget overskud, men det er heller ikke meningen.

I de sidste dage, har jeg haft det meget spændende, jeg har haft besøg af ekspeditionen Rundøy¹. Det lyder norsk, og det er det også. Det vil sige, det var både norsk dansk og amerikansk. Lederne var proffesor Shoelander og Comander Nutt.² Den førsnævnte er nordmand, men har for tiden arbejde på et amerikansk universitet, og den sidste er amerikaner. Der var også en dansk videnskabsmand med, og de var alle inde at besøge mig flere gange i den tid, de lå her. Jeg gjorde selvfølgelig genvisit. Føreren af skibet var fra Ålesund³, og han var egentlig sælfanger. Det var interessant at høre, hvad han havde at fortælle om sit spændende arbejde i vestisen. Han havde været med som kanonskytte på handelskibe under det meste af krigen, og han havde været med i transporterne fra Shetlandsøerne til Norge. Det sidste kunne han ikke lide at være med til, han mente, at den gavn de gjorde ikke sto i forhold til den ulempe de forvoldte befolkningen. Han havde faret over det meste af kloden, og han kunne fortælle om det han havde oplevet. Ekspeditionmedlemmerne var også berejste, et par af dem havde været med på Sydpolen, og de var også gode til at fortælle om det de havde oplevet. Vi havde det hyggeligt, og det virkede oplivende at se fremmede mennesker. Sproget gik det godt med, jeg talte engelsk og norsk, og til tider skulle jeg oversætte noget af det til grønlandsk. Det er ingen sag, når man taler alle sprog. Det er ialtfald morsomt. Det eneste jeg ikke kunne lide var, at jeg til tider også skulle være tolk mellem danske og norske, det er jeg ikke god til, for jeg kan for min død ikke forstå, at det kan være noget at oversætte, men det var der altså.

I øjeblikket ligger der en båd fra GGU I de I fjorden, men det ser ikke ud til, at den har tid til at lægge til her, men jeg ville ikke have noget imod, hvis jeg fik besøg af den, for det er morsomt at at få noget at vide om, hvad det er man arbejder med.

Nu sser det ud til, at der skal blive krig igen, men jeg håber, at verdens ledende mænd må komme til fornuft, inden det bliver for sent. Jeg tænker meget på jer I disse dage, og jeg er spændt på, om forbindelsen mellem os skal blive afbrudt. Jeg håber selvfælgelig ikke det går så galt, det vill være frygteligt, hvis vi igen skulle komme til at opleve en krig, kan vi mon i det hele taget holde til det?

Laf os ikke tænke på det, før vi bliver nødt til det. Lad os leve i håbet om, at freden må blive bevaret, og lad os håbe, at vi igen skal ses om to år.

Vil i ikke sørge for, at der bliver sendt to sæt reservedele til min bessovnsbrænder engang i løbet af sommeren, jeg tror ikke et jeg har er nok til vinteren, jeg håber iøvrigt, at det bliver den sidste vinter jeg får brug for ovnen i butikken, man lover stadig, at det prosjekterede butiksbyggeri skal påbegyndes til næste sommer, og selv om jeg ikke tror på det, håber jeg det beste.

Det går for tiden godt med fangsten, der bliver fanget mange hajer, og sælfangsten er vedat gå godt. Det varede også længe inden den den kom igang, man havde ventet og ventet, men til sist kom det da igang.

Jeg vil nu ikke påstå, at folk er særlig flittige til at fange, der er for mange, som arbejder en dag eller to, og når de så har tjent lidt penge, drikker de sig fulde, og der går et par dage, inden de atter er klar til at tage fat. Der er vist ikke noget at gøre ved den slags ting, folk forstår ikke at det er en forkert metode, de tror, at det er en naturlig ting. Jeg kan ikke undgå at ærgre mig over folks dumhed, og jeg er til tider bedrøvet over at se, at de mennesker jeg hjalp i vinter, ikke har været hjælpen og tilliden værd. Ganskevist har jeg ikke penge i klemme, jeg har for længst alt hvad jeg har tilgode, men alligevel.

Det bliver ikke meget, jeg vil skrive denne gang, jeg er ikke opplagt til det, så i må nøjes med den smule, i har fået. Jeg håber, at jeg igen skal komme i skrivehjørnet, så jeg kan fortælle mere om mine oplevelser. Nå resten kan i få at vide, år i får mit nøste store brev til næste sommer. Der bliver meget at skrive om. Ekspeditionen f. eks. og der kan ske at komme flere besøgende, der er mange ekspeditioner her oppe i år. Nugatsiak er et interessant sted, her er der store bræe og de er vist spændene set fra et videnskapeligt synspunkt.

Mere herom senere, nu vil jeg nøjes med at sende mange hilsner til jer, og bede jer sørge for nævnte reservedele, og hilse alle dem i Brugsen fra mig. I må endelig hilse alle dem jeg kender, og sige dem tak for de hilsner, de sender mig. Jeg kan ikke nå at dkrive til dem alle, selv om jeg gjerne ville, så de må nøjes med at få takken på en mere indirekte måde.

 

Note 1 – Ekspedisjonen Bent nevner var The Artic Institute Greenland. Ekspedisjonsskipet var MF Rundøy  som var en selfangst og fiskeskute bygget i 1917. Forliste på vei hjem fra isen i 1969 pga et sprukket kjølerør. Alle i manskapet ble reddet. Se Skipsregister 

Note 2 – Vitenskapsmenne var David C. Nutt som var operasjonell leder av ekspedisjonen og Per F Scholander som var vitenskapelig leder. Den Danske vitenskapsmannen va Willi Dansgaard. Ekspedisjonens formål var å hente ut oksygen som var fanget i bobler i den Grønlandske isen fra lang tid tilbake for å måle sammensetningen. Dette er regnet som pionerarbeid innen klimaforskningen. Dansgaard skrev om ekspedisjone i …. der han kalte den The bubble expedition. Se Wikipedia David C Nutt, Store Norske leksikon Per F Scholander, Wikipedia Willi Dansgaard, Island (av Willi Dansgaard)

Note 3 – Kapteinen var Harald Moltu Var i begynnelsen av krigen i handelsflåten. Fra 1942 i marinen som skytter. Etter krigen…- Krigsseiler registeret

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *