Vinkel Hede

Vinkel Hede 1910

I 1881 kjøpte min Oldefar Niels Nielsen Jæger parcell nr 33, matr nr 71 på Vinkel Hede av Anders Andersen. Eiendommen var på 15 tønner land, noe som tilsvarer 27,6 mål. I Vinkel Slægtene bind II står det at lyngen var nedbrent og 1 pløyning foretatt. Mor fortalte hun hadde hørt at «når bestefar kjøpte gården var det kun lyng i området». De 2 versjonene er nok ikke langt fra hverandre og uansett var det en tung jobb å omdanne det til fruktbar jord. Bildet er fra ca 1910. Personene er Else Marie, Dagmar, Amalie og Niels Jæger.

Niels hadde allerede arbeidet i mange år på forskjellige steder i Vinkel når han kjøpte gården. Ved Folketellingen i 1880 var han tjenestedreng hos Peter Kristian Vognsen. I 1882 bygde han huset slik det ser ut på bildet over. Bygningen besto av en boligdel og et fjøs eller «kostald» som det står. Han innredet ikke huset for beboelse før 1883, og 30 oktober det året giftet han seg med Else Marie Christiansen.

De første årene hadde de ikke råd til trekkdyr og når de 2 eldste sønnene ble store nok måtte de hjelpe til med å trekke plogen. Minst 5 av de 11 barna måtte «ut og tjene» fra de var mellom 8 og 10 år. Etterhvert fikk de råd til en okse, men det tok mange år før de kunne anskaffe en hest. Niels tok på seg dreneringsarbeid i tillegg til gården. På sommeren så ofte ikke barna han da han jobbet langt unna og han måtte tidlig opp og hjem lenge etter de hadde lagt seg. Niels Jæger var i følge Vinkelbogen «en dygtig arbeider og en driftig husmann som flere ganger fikk premie for ypperlig dyrkning av sin eiendom» . Han ble også etterhvert kommunevurderingsmand for husmannskreditforeningen.

Henning, Bent, Helga og Inga Jæger

I 1919 flytter bestefar, Ejner Jæger tilbake til Vinkel etter å ha arbeidet hos Mourits og Jensine Tind i Overlund. Han er registrert med bosted hos foreldrene i 1921, så sannsynligvis har han flyttet tilbake for å hjelpe de med driften av eiendommen. Han tar over i 1926. Samme år gifter han og Sofie Amalie Andersen seg. Huset blir bygget på slik at de får en egen del å bo i. Pipen på midten av huset var før på byggingen på enden av huset slik at den nye delen fra midtre pipe til endeveggen nærmest fotografen. Stråtaket ble byttet i 1942.

Bildet er fra ca 1933/34 og personene er Ejner og Sofie sine barn Henning, Bent, Helga og Inga Jæger.

Også Bestefar fikk diplom for «Veldrevet landbruk». Dette diplomet er fra 1932. Driften var nok variert. Jeg vet de hadde høner og det er melkespann som står der i dag med Ejner Jæger trykket på, så trolig hadde de også noen kuer. De hadde også hest, på 1940 tallet het den de hadde Max. Bestemor var flink med planter og hagearbeid så jeg regner med de hadde egen kjøkkenhage. I tillegg til driften av eiendommen arbeidet Bestefar med regnskap i Vinkel Sogn Hjelpekasse

På foran huset, på siden som vender mot veien, står det et epletre som ble plantet av Niels Jæger og bak huset står 2 store kastanjetrær som ble plantet av Henning og Bent Jæger. De ble plantet som nøtter. Det var en nabogutt som plantet en nøtt hos seg samtidig. Etter en tid ble han nysgjerrig og han gravde den opp og tok den med opp til Bestemor for å vise hvor stor spiren var blitt. Det ble ikke noe tre av den.

I 1946 solgte Bestefar og Bestemor eiendommen. Mor, som arbeidet som hushjelp på den tiden, fikk beskjed om salget i et brev. Hun skjønte det var noe alvorlig ned en gang hun så brevet fordi det var skrevet av Bestefar og ellers var det alltid Bestemor som skrev brevene hun fikk.

Kjøper av eiendommen var Mary og Ejner Carøe. De bygget et drivhus på høyre side av veien opp til huset. Carøe solgte så videre til Niels Danielsen. Drivhusene ble senere revet. Stråtaket ble erstattet av takstein og det ble laget oppholdsrom på loftet. Det er Niels Danielsen sin familie som fortsatt eier og bor på eiendommen.

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *